« ETT LIV
FULL FART FRAMÅT

Våga resa ensam

Nog för att det är roligt att resa och uppleva saker tillsammans med sina vänner eller sin familj. Men att resa helt själv, ensam, ger en massa nya möjligheter och erfarenheter. Om du är osäker, testa en helg första gången, sedan kan du åka på längre resor. Det finns grymt många anledningar till att åka ensam. Dels har du en stor frihet eftersom du själv styr var du vill resa, vad du vill göra på resmålet och om du vill slappa eller uppleva äventyr. Du har ingen annan att ta hänsyn till än dig själv.

När du reser själv så kan du planera resan utifrån just bara dig. Du kan göra det du drömmer om helt enkelt. Reser du själv är det även lättare att möta nya människor, då du ofta är mer benägen att prata med andra och skapa nya spännande bekantskaper längs vägen. Sedan så slipper du ju även irriterande vanor att stå ut med hos en reskamrat, ingen som snarkar eller är seg på morgonen!

Att resa ensam ger dig även tid att reflektera i lugn och ro så väl som att ditt självförtroende växer. Du har ju bara dig själv att förlita dig på. Du kommer att behöva ta egna beslut och ställas inför utmaningar att lösa på egen hand. 

Du kan göra det DU vill

När du reser ensam kan du som sagt göra det du vill, när du vill. Du kan ta dagen som den kommer eller göra listor på saker du vill se eller göra. Det kan vara bra att ha med ett gäng böcker eller surfplatta, om du vill ha lite ”sällskap”. Främst kan det kännas skönt när du ska ut och äta. Det kan kännas konstigt att bara sitta själv och äta. Men har du med en bok eller en surfplatta så kan du ägna dig åt den. Du kan då kolla in en casinoguide, läsa tidningen, eller scrolla på Facebook.

Andra bra tips

När du reser själv är det bra att tänka extra på säkerheten. Lita på din egen magkänsla och välj länder du känner dig trygg i. Ta kopior på alla resedokument och maila till dig själv. Lämna aldrig ditt bagage obevakat. Om det är första gången du reser själv är charterbolagens singelresor ett bekvämt sätt att semestra. Annars finns arrangerade singelturer att boka in dig på.

Glöm inte att vara öppen och samla på dig alla intryck du får. Du delar det ju bara med dig själv vilket kan göra det hela till en starkare upplevelse. Ta många kort och skriv även gärna en resedagbok.

Du vinner verkligen en massa på att resa iväg på egen hand. Så testa det, och se till att njuta av det! Du har ju friheten att göra som du vill, när du vill, allt från att ta långa omvägar, äta middag i flera timmar till att göra absolut inget under en hel dag.

Njut av ditt eget sällskap, av alla de nya platser du kommer upptäcka och av det faktum att du faktiskt vågade åka!

5 Apr 2020